Van de administratief medewerker

VIJFHEERENLANDEN • Maatje Vijfheerenlanden bestond op 11 juni alweer 10 jaar. Op donderdag 13 juni werd dit gevierd met een feest in de Lingehoeve in Oosterwijk.Oud-bestuursleden, maatjes en vele samenwerkingspartners waren erbij.

Voorzitter Tirtsa Kamstra vertelt: “Het was een mooie en gezellige bijeenkomst, waarin mooie woorden gesproken zijn.”

Oprichting SchuldHulpMaatje
Theo Schouten, voorzitter bij de start van SchuldHulpMaatje Vianen vertelde. “Voordat we startten met SchuldHulpMaatje Vianen waren we op zoek naar mogelijkheden om mensen met geldzorgen te helpen. We liepen er tegenaan dat wij de mensen niet kenden en de gemeente ons die gegevens niet mocht geven. Dat vroeg om creatieve oplossingen.”

“Toen wij in een overleg met de andere Lekstroom gemeenten zaten, wees iemand ons op SchuldHulpmaatje. En zo is het balletje gaan rollen.” In 2014 werd ‘Vianen helpt bij schulden’ / SchuldHulpmaatje Vianen opgericht vanuit de PCI van de Katholieke kerk en de diaconie van de PKN in Vianen.

Ook Wil Ammerlaan, de eerste secretaris en coördinator van SchuldHulpMaatje Vianen, was aanwezig en kon het verhaal van Theo Schouten verder aanvullen: “Na een wervings- en opleidingsperiode konden de eerste Maatjes in oktober worden ingezet. Hoewel het wel een zoektocht was, liepen de aanmeldingen meteen wel goed door en hebben we in het eerste jaar al zo’n 40 mensen kunnen helpen.”

SchuldHulpMaatje Zederik
In 2015 werd er in Zederik gestart met SchuldHulpMaatje. Dit gebeurde toen in samenwerking met Giessenlanden. Bij de fusie van de gemeente Vijfheerenlanden gingen SchuldHulpMaatje Zederik en Vianen samen verder en werd vervolgens ook Leerdam eraan toegevoegd.

Madeleine Bikker was vanaf het eerste uur actief in Zederik en werd na de fusie coördinator. “Het was voor sommigen van ons wel even wennen, die fusie. We waren in Zederik toch wel gewend op een andere manier te werken. En we merkten ook wel een cultuurverschil tussen het meer stadse Vianen en de mentaliteit in de dorpen. Maar door constant goed te blijven kijken naar welk Maatje het beste gekoppeld kon worden aan welke hulpvrager hebben we hier een goed werkbare oplossing voor gevonden.”

Samenwerking
Dat samenwerking voor Maatje Vijfheerenlanden belangrijk is, was duidelijk te merken aan de diverse netwerkpartners die aanwezig waren. Ook de gemeente was goed vertegenwoordigd. Wethouder Hitipeuw sprak de aanwezigen nog persoonlijk toe en feliciteerde Maatje Vijfheerenlanden met dit mooie jubileum.

“Afgelopen weekend nog sprak ik een inwoner die door een Maatje geholpen was. Zij was zo dankbaar dat ze nu, na een lange tijd met schulden geleefd te hebben, weer schuldenvrij verder kon. Dit was haar zonder de hulp van haar Maatje niet gelukt. Ik ben er trots op dat wij dit in Vijfheerenlanden mede mogelijk kunnen maken. En het is niet nodig om jullie succes te wensen voor de toekomst, want succesvol zijn jullie al.”

Dankbaar werk
Aan het eind van het formele deel, bedankte Tirtsa Kamstra de aanwezigen: “Het helpen van mensen in de schulden is lang niet altijd makkelijk, maar als het lukt, is het wel heel dankbaar werk. Wij zijn als bestuur dankbaar voor de vele Maatjes die zich in de afgelopen tien jaar hiervoor ingezet hebben.”

“Ook zijn wij dankbaar voor de goede samenwerking met alle partijen die in Vijfheerenlanden actief zijn om mensen in de armoede of met schulden verder te helpen. Dit hebben we de afgelopen tien jaar gedaan en daar gaan we mee door zolang er mensen zijn die met schulden te maken hebben.”

Iedereen die zich zorgen maakt over de financiën en aan de slag wil om van de schulden af te komen, kan zich aanmelden bij Maatje Vijfheerenlanden. Maatje Vijfheerenlanden is ook nog op zoek naar nieuwe Maatjes. Beiden kunnen zich aanmelden via Maatjevijfheerenlanden.nl of bellen/appen naar 06-28193674.

Bron: hetkontakt.nl

 

Even voorstellen

Mijn naam is Anja Klop en mij krijgt u te zien of te spreken wanneer u voor het eerst een afspraak maakt bij ons. Mijn taak is het samen met u te bespreken wat er aan de hand is en te zien welke hulp het beste bij uw situatie past.
Wanneer u niet zeker weet of u hulp nodig heeft of dat wij u eventueel kunnen helpen, neem dan toch gerust contact met mij op. We kunnen dan samen vaststellen of hulp echt nodig is of dat u met wat advies weer verder kunt. U kunt ook aangeven of u voor het eerste gesprek liever bij u thuis afspreekt of bij mij langskomt. Als u zo’n eerste gesprek liever niet alleen doet, kunt u natuurlijk altijd iemand meenemen. Maatje Vijfheerenlanden is een onafhankelijke organisatie en alles wat u ons in vertrouwen vertelt, blijft ook tussen ons.
Onze Maatjes kunnen u in heel veel situaties goed verder helpen, maar wij werken als Maatje Vijfheerenlanden ook samen met andere organisaties die zo nodig in overleg met u ingeschakeld kunnen worden.
Meestal werk ik vanuit de Prenter in Vianen, maar ik ben ook regelmatig in de ruimtes van Sociaal Lokaal in Leerdam aan de Energieweg of in de bibliotheek daar te vinden. U kunt mij mailen (administratie@maatjevijfheerenlanden.nl) of bellen (06-28193674), maar u kunt ook rechtstreeks een afspraak in mijn agenda maken met de reserveringstool op onze site. Ik neem daarna direct contact met u op om nader af te spreken.

In de afgelopen tijd hebben wij meegedaan aan een mooie actie die onderdeel uitmaakt van het project ‘Samen erop Vooruit’. We mochten kleding- en boodschappenbonnen weggeven aan onze hulpvragers vanuit het Kansfonds. Deze eenmalige actie leverde mooie reacties op bij de mensen die het echt nodig hebben. Vanuit het doel dat we hebben bij MaatjeVijfheerenlanden: ‘niet geven, maar helpen’ is er een online-potjescheck ontwikkeld. Hiermee kunt u kijken waar u binnen de gemeente recht op hebt. Deze mogelijkheid is binnen een kwartiertje in te vullen, maar wilt u daar hulp, bij laat dat dan weten. Ook wordt er gekeken welke regelingen/toeslagen van toepassing zijn op zowel landelijk als lokaal niveau.

Op donderdag 11 mei was de opening van het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) in de bibliotheek in Leerdam door wethouder Bel. Het IDO is een eerste wegwijzer rondom de digitale overheid. Het wijst mensen op de hulpinstanties die er zijn. Indien nodig verwijst het mensen met grotere problematiek door naar de partners binnen het sociaal domein, waaronder Maatje Vijfheerenlanden. In dit kader zijn wij op donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur aanwezig in de bibliotheek in Leerdam. De verwachte opening van het IDO in de bibliotheek Vianen is komende oktober.

Mede door IDO zijn mijn werktijden gewijzigd. Vanaf mei werk ik nu op maandag en donderdagochtend vanuit De Prenter in Vianen, donderdagmiddag in de bibliotheek Leerdam (IDO) en vrijdag op de Energieweg in Leerdam op het Sociaal Lokaal. Bij vragen bent u altijd welkom!