Nietsvermoedend opende Sara (63) op een avond de deur, nadat er was aangebeld. Tot haar grote verbazing stond er een deurwaarder op de stoep. Zo deed ze na een jarenlang huwelijk de onthutsende ontdekking dat haar echtgenoot niet trouw de rekeningen betaalde, zoals ze altijd dacht. Gokverslaafd, zo werd al snel duidelijk. Via internet gokken en daarmee steeds grotere bedragen inzetten om te proberen eerdere verliezen goed te maken.

Het betekende het einde van een onbezorgd leven. Ze begreep nu ook waar haar gouden horloge was gebleven en de speld die ze nog van haar moeder had geërfd. Toen ze uiteindelijk besloot van haar man te scheiden, bleef ze achter met een schuld van ruim
€ 25.000. “Verschrikkelijk,” zegt ze nu. “Ik wist niet wat ik moest doen.”

Op advies van haar advocaat zocht ze hulp bij het Sociaal team van de gemeente. Sara is dankbaar voor de uitstekende hulp en de doorverwijzing naar de Voedselbank en Maatje Vijfheerenlanden. Ze hoorde daar dat de Maatjes geschoolde vrijwilligers zijn met verstand van zaken, die gratis mensen zoals zij helpen zolang dat nodig is. Daar kreeg Sara een vast Maatje toegewezen dat haar ging helpen met de geldproblemen. Maatje Marijke werd uiteindelijk haar steun en toeverlaat. Samen maakten ze een map waarin ze netjes geordend haar papieren bewaart. Dat gaf haar rust. En als ze iets niet wist, kon ze haar Maatje altijd bellen.

De schulden waren te hoog om zelf af te kunnen betalen, dus werd het de schuldsanering. Een moeilijk traject volgde, maar aan het eind daarvan was Sara schuldenvrij en kon weer verder met haar leven.

Haar budget van € 60 per week heeft haar buitengewoon creatief gemaakt. En om grip te houden op haar portemonnee heeft ze van alles precies uitgerekend wat het kost. Ze is nog nooit zo prijsbewust geweest als nu. Zelfs de prijs van een portie hondenvoer heeft ze tot de cent uitgerekend. Zo kiest ze per dag waar ze haar geld aan uitgeeft.

Sara vertelt openhartig dat haar tranen op zijn. “Maar als ik bid, krijg ik nieuwe kracht,” voegt ze eraan toe. Toen de periode van schuldsanering erop zat, kon zij dit tijdperk in financieel opzicht afsluiten. Dankzij de hulp van haar Maatje Marijke zal het haar zeker lukken om ook in de toekomst haar financiën op orde te houden.

*Uit respect voor haar privacy gebruiken we niet de werkelijke naam van Sara

Heb je zelf of mensen in je omgeving geldproblemen? Praat erover en zoek hulp! Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij Maatje Vijfheerenlanden (tel.nr. 06-28193674)
Kijk ook op www.maatjevijfheerenlanden.nl  of mail naar administratie@maatjevijfheerenlanden.nl. Je kunt ook zelf een afspraak inplannen via de site:  www.maatjevijfheerenlanden.nl/afspraak-maken

De ondersteuning van Maatje Vijfheerenlanden is gratis en een bezoek bij aan huis is ook mogelijk.