Buy now, pay later

Uitgesteld betalen nu ook in winkels, kabinet bezorgd: ‘Zorgwekkende trend’
Door Ruben Koops·1 oktober 2024·

Het kabinet roept ‘afbetaalapps’ zoals Klarna op het matje, nu dit bedrijf de dienstverlening uitbreidt naar fysieke winkels. Het wordt dan mogelijk om ook in winkels af te rekenen op afbetaling. Zowel de Tweede Kamer als het kabinet zijn daar bezorgd over. Mensen zouden er meer spullen van kopen dat zij eigenlijk kunnen betalen.

Dat zei staatssecretaris Ingrid Coenradi (Justitie en Veiligheid) vanmiddag in reactie op vragen van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.

De staatssecretaris noemt de uitbreiding van kopen op afbetaling naar winkelstraten een zorgwekkende trend. De bedrijven die dit aanbieden worden volgens haar nog deze week gevraagd om tekst en uitleg te komen geven op het ministerie.

Wereldwijd beschikbaar
Onlangs maakten betaalbedrijf Adyen en afbetaalapp Klarna bekend dat zij de handen ineen slaan. Op de pinapparaten van Adyen in fysieke winkels, kunnen klanten over een poosje ook kiezen om hun aankoop pas enkele weken later af te rekenen. Dit wordt ‘uitgesteld betalen’ of ‘buy now pay later’ genoemd.

De dienst zou medio oktober beschikbaar komen op alle 450.000 pinapparaten van Adyen wereldwijd, meldt Klarna in een persbericht.

In webwinkels is achteraf betalen al razend populair. Eerder waarschuwde toezichthouder AFM al voor de gigantische groei die deze betaalmethode doormaakt.

Onder meer in de kledingwinkels van H&M was het al mogelijk voor klanten om bij de kassa te kiezen voor kopen op afbetaling. Door de samenwerking met Adyen wordt dit mogelijk in elke winkel die een pinapparaat van deze betalingsverwerker op de toonbank heeft staan.

Minderjarigen
Uitgesteld betalen baart deskundigen veel zorgen. Mensen zouden er meer spullen van kopen dat zij eigenlijk kunnen betalen. Ook is het voor minderjarigen kinderlijk eenvoudig om spullen op krediet te kopen, terwijl dat eigenlijk niet mag. In 2023 werden door de AFM bijna 600.000 betalingen via dit soort apps gemonitord vanaf de bankrekeningen van minderjarigen.

Daarnaast kunnen mensen die al schulden hebben en in een betalingsregeling zitten, via uitgesteld betalen schulden blijven opbouwen.

Diezelfde problemen zullen zich voordoen in fysieke winkels, denkt staatssecretaris Coenradi. “Wij willen niet dat mensen straks dure schoenen op afbetaling kunnen kopen, die later misschien niet terugbetaald kunnen worden”, zegt de staatssecretaris. “Buy now pay later in winkelstraten verhoogt de kans op overkreditering, in het bijzonder bij jongeren.”

Kredietwetgeving duurt lang
Pas eind 2026 worden er strenge regels van kracht die afbetaalapps dezelfde regels opleggen als andere kredietvormen, zoals roodstaan of een creditcard. Nu profiteren bedrijven van Klarna nog van uitzonderingsgronden in de kredietwetgeving, waardoor veel regels nu nog niet gelden voor deze dienstverlening.

Volgens Coenradi is het niet mogelijk om de nieuwe regelgeving al eerder te laten ingaan.

Bron:www.rtl.nl/nieuws