ANP Geld wankel schulden
− ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam
Van de 730.000 huishoudens met geregistreerde problematische schulden werden er in 2023 maar 15.000 schuldenvrij door schuldhulp.
Stijn Vos 29 november 2024
In het gunstigste geval wordt jaarlijks 2,47 procent van huishoudens met geregistreerde problematische schulden in Nederland schuldenvrij via schuldregelingen. Dat blijkt uit berekeningen door Maarten Bergman, opleider in de schuldhulpverlening. Het aantal mensen dat elk jaar problematische schulden krijgt is groter.
Toename
Het aantal huishoudens met problematische schulden is de afgelopen jaren dan ook flink toegenomen. Volgens de laatste cijfers betreft het inmiddels 9 procent van de Nederlandse huishoudens. Zo’n 730.000 gezinnen. In 30 jaar tijd is het aantal huishoudens met problematische schulden met een factor drie toegenomen, aldus Divosa.
Oorzaken
Er zijn allerlei factoren die de toename van het aantal mensen met problematische schulden kunnen verklaren. Een recent rapport van de HvA wijst bijvoorbeeld naar de verleidingen van internet en de rol van de overheid en die van de Dienst Toeslagen in het bijzonder. Ook een steeds flexibelere arbeidsmarkt, de toename van eenpersoonshuishoudens en het achterblijven van het bestaansminimum spelen mee.
Bereik
Maar ook de cijfers over de uitstroom geven weinig aanleiding voor een feeststemming. Zo schetst Bergman van Aries Solutions Schuldhulpverlening op basis van verschillende bronnen. Van de 730.000 huishoudens met problematische schulden die het CBS registreert bereiken jaarlijks nog geen 80.000 een NVVK schuldhulpverlener.
2,47 procent
Van iets meer dan 15.000 huishoudens worden de schulden ook daadwerkelijk opgelost. Zo kan worden opgemaakt uit het jaarverslag van de NVVK en de jaarlijkse monitor WSNP van de Raad voor de Rechtspraak. In totaal wordt per jaar dus slechts 2,47 procent van de huishoudens met geregistreerde problematische schulden schuldenvrij. Dit is volgens Bergman in het gunstigste geval.
Afwachtend
‘Ik ben niet verbaasd over de cijfers’, zegt Bergman. ‘Wel verbaast het me dat niemand in het werkveld lijkt te beseffen dat ze zo weinig slagvaardig zijn.’ Volgens de schuldhulpverlener is een fundamentele herziening nodig van de sector. ‘Er zijn te strenge procedures voordat iemand met schulden wordt toegelaten. Dat schrikt bij voorbaat af. En daarnaast is het te afwachtend. Men zit in een kantoor te wachten tot iemand zich meldt voor schuldhulp. Dat werkt niet.’
Stijn Vos | Redacteur
Stijn Vos is redacteur sociaal domein bij Binnenlands Bestuur.
Hulp nodig? Samen aan de slag
Heb je onverwachte tegenvallers,
word je werkloos of loopt je relatie stuk?
Het kan iedereen overkomen
en tot forse en soms langdurige geldproblemen leiden.