Meerderheid hulpvragers SchuldHulpMaatje niet in beeld bij schuldhulpverlening

Bijna 10.000 mensen kregen vorig jaar hulp van een SchuldHulpMaatje, een groei van 13,7 procent. Van de hulpvragers is 62 procent (nog) niet in beeld bij professionele schuldhulpverlening. Dat betekent dat SchuldHulpMaatje een aanvulling is op de professionele schuldhulpverlening en mensen in een eerder stadium weet te bereiken om hulp te bieden.

In 2022 hielpen we daarnaast ruim 25.000 mensen preventief online met informatie, advies en gereedschap waarmee ze zelf kunnen werken aan een financiële balans of met een doorverwijzing voor persoonlijke hulp door een Maatje. Door stijgende kosten voor energie en levensonderhoud maken veel mensen zich zorgen over hun financiën. “Onze Maatjes zijn een lichtpunt voor mensen,” zegt Peter Rijsdijk, algemeen directeur. “Zij staan letterlijk naast hulpvragers, luisteren naar hun verhaal en verliezen nooit de hoop. Als je te maken hebt met problemen, ervaar je warmte doordat iemand anders er juist dan voor je is.”

SchuldHulpMaatje actief in 151 gemeenten
Bijna 3100 vrijwilligers (waarvan ongeveer 2600 Maatjes en coördinatoren) zetten zich in 2022 in om mensen met financiële zorgen te helpen. Heel hartelijk dank voor de manier waarop jij daaraan hebt bijgedragen. Samen lukt het. Inwoners van 151 gemeenten kunnen begeleiding ontvangen van een SchuldHulpMaatje. Elk jaar neemt het aantal locaties toe. Afgelopen jaar sloten zich zeven nieuwe locaties aan als lid bij de Vereniging SchuldHulp¬Maatje: Westerwolde, Eemsdelta, Nieuwkoop, Zwartewaterland, Montfoort, Arnhem en Altena. Ook is vanuit bestaande locaties het werk uitgebreid naar diverse buurgemeenten.