Zelf (schuldhulp) maatje geworden nadat schuld was afgelost

 

Nelleke raakte in de problemen, toen na een huwelijk van ruim 25 jaar een echtscheiding volgde. Dat is op zich al een hele klap, maar kort daarna verloor ze ook haar baan. Toen ging het opeens heel snel en voor ze het wist, liep haar financiële situatie uit de hand. De stap van wat betalingsachterstanden, die er wel wat vaker waren, naar serieuze schulden verliep ongemerkt en heel snel.

Achteraf vindt zij het ook niet handig dat zij er voor de buitenwereld niet vooruit wilde komen. “Samen met mijn zus had ik nog een vakantiereisje geboekt, terwijl ik het me eigenlijk niet meer kon veroorloven,” vertelt ze. “Uit schaamte vertelde ik mijn familie niet over mijn problemen. Toen ik er eenmaal voor uitgekomen was, waren ze kwaad dat ik het niet eerder had gezegd. Dan zouden ze me geholpen hebben.” Intussen werd Nelleke ziek van alle stress.

Nelleke werkte als vrijwilliger bij de Voedselbank waar een collega haar gelukkig wees op hulp van Maatje Vijfheerenlanden. Zij vertelde Nelleke dat de Maatjes daar geschoolde vrijwilligers zijn met verstand van zaken die gratis mensen zoals zij helpen zolang als nodig is. Nelleke is blij dat ze naar deze goede raad heeft geluisterd. “Want hoe langer je daarmee wacht, hoe ingewikkelder het is om eruit te komen.

Ik heb een afspraak gemaakt op de site van de organisatie en toen werd er direct contact met mij opgenomen. De eerste afspraak kon ook bij mij thuis, maar ik ben er gewoon naartoe gegaan. Een vriendelijke vrouw met begrip voor wat er gebeurd was, luisterde naar mijn verhaal en zorgde ervoor dat Maatje Edwin mij ging helpen.”

Maatje Edwin hielp haar eerst alles in kaart te brengen en de thuisadministratie wat beter op te zetten. Ook leerde hij haar contact te houden met schuldeisers en hoe je daarmee kunt onderhandelen over wat je kunt afbetalen. Stap voor stap loste ze haar schulden af. “Nu geniet ik ervan dat ik weer verjaardagcadeautjes voor mijn kleinkinderen kan kopen,” vertelt zij.

“Achteraf was het helemaal niet nodig er zo tegenop te zien, want Maatje Edwin veroordeelde mij nooit. Hij keek wel naar wat er anders kon en samen vonden we dan de beste oplossingen. Schuldenvrij zijn is echt een heerlijk gevoel en vooral zonder stress kunnen leven is heel fijn. Ik heb het nog steeds niet breed, maar kan weer genieten van het leven. “ Nadat zij haar eigen schulden had opgeruimd, werd Nelleke zelf ook Maatje. Ze wilde graag anderen helpen, omdat zij als geen ander weet hoe geweldig het is je schulden achter je te kunnen laten. “Ik begrijp goed waar mensen doorheen gaan. Het is echt moeilijk van een minimaal budget rond te moeten komen. Maar als iemand de moed lijkt te laten zakken, zeg ik altijd: “Kijk maar naar mij. Als het mij gelukt is, kun jij het ook!”

*Uit respect voor haar privacy gebruiken we niet de werkelijke naam van Nelleke

Heb je zelf of mensen in je omgeving geldproblemen? Praat erover en zoek hulp! Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij Maatje Vijfheerenlanden: op maandag en donderdag van 09.00 tot 16.30 aanwezig in de Prenter, Grote Geusplein 1 in Vianen,
06-28193674. Kijk ook op www.maatjevijfheerenlanden.nl of mail naar administratie@maatjevijfheerenlanden.nl. Je kunt ook zelf een afspraak inplannen via de
site: https://maatjevijfheerenlanden.nl/afspraak-maken/

De ondersteuning van Maatje Vijfheerenlanden is gratis en een bezoek bij je thuis is ook mogelijk.