KASBOEK LAUREN: “WE GAVEN SOMS WEL €400 PER MAAND UIT AAN ETEN BESTELLEN EN ETENTJES”

Het kasboekje van…

porterenee

 

Lauren (32) en haar man Sven (33) hadden soms geen idee waar hun geld naartoe ging. Om inzicht te krijgen, dook Lauren de Excelsheets in. Dat vindt ze zo leuk, dat ze nu ook anderen helpt met hun financiën, als schuldhulpmaatje.

Wat zorgde ervoor dat je naar jullie financiën ging kijken?
“Ieder jaar maakten we onze financiële balans op, maar tussendoor hadden we geen idee waar ons geld naartoe ging. Aan het einde van de maand hielden we steeds minder over. Toen onze dochter werd geboren kocht ik alles wat schattig was, dat was natuurlijk een valkuil. Maar ook de prijzen stegen. We rekenden eens uit wat we maandelijks aan etentjes en eten bestellen uitgaven: soms wel € 400. Ik schrok me kapot, wat een geldverspilling. Dit moest anders, besloot ik.”

Wat ben je toen anders gaan doen?
“Niet meer overal klakkeloos onze pinpas tegenaan gooien. En gerichter gaan besparen. Zo koop ik nu kleren voor onze dochter via Vinted. En daar verkoop ik ze ook weer. Verder budgetteer ik: ik stel afschrijvingen zo in dat onze lasten keurig uit de juiste potjes worden betaald. Met jaarlijkse afschrijvingen houd ik vooraf rekening, zodat er genoeg geld voor gereserveerd is. Onze inkomsten en uitgaven houd ik wekelijks bij in Excel. Je hoort het: ik ben van de financiën thuis. Mijn man vindt het allemaal prima.”

Haha, dat snap ik! Hoe verdelen jullie de kosten?
“We komen ongeveer samsam uit. Sven betaalt het grootste deel aan vaste lasten, € 1.740. Ik maak € 455 over naar onze vastelastenrekening. Daarnaast leg ik nog € 375 in op onze boodschappenrekening en ik spaar € 800 voor ons gezamenlijk.”

Goed geregeld allemaal. En je helpt nu ook anderen met hun financiën als schuldhulpmaatje. Waarom koos je hiervoor?
“Ik wilde naast mijn baan graag iets betekenen voor de maatschappij. Door het budgetteren thuis kreeg ik affiniteit met financiën. Na drie trainingsdagen kon ik aan de slag als schuldhulpmaatje. Ik ben heus niet ineens een ster in geldmanagement, maar daar ligt de focus ook niet. Ik doe geen budgetbeheer, ik stuur vooral aan op zelfredzaamheid. Als een hulpvrager het doodeng vindt om de Belastingdienst te bellen, dan zit ik ernaast.”

Is jouw kijk op financiën veranderd nu je schuldhulpmaatje bent?
“Door dit vrijwilligerswerk ben ik nog enthousiaster geworden over financiën. Voor mij worden geldzaken steeds inzichtelijker. Daarmee kan ik anderen een blik van bovenaf bieden.”

Wat een mooi werk. Terug naar jouw kasboekje: zijn er kosten die je aan de hoge kant vindt?
“Ja, € 74 aan abonnementen vind ik veel. Het liefst schrap ik er eentje, maar we kijken iedere maand wel iets op iedere streamingdienst. Onder deze post vallen ook de virusscanner voor onze laptops, het video-deurbel-abonnement, de wegenwacht, een krant, AH Premium en bol. Select. Verder zijn we veel aan kinderopvang kwijt, maar als ik hoor wat vriendinnen betalen, is onze opvang niet superduur. We hebben ons inkomen iets hoger opgegeven voor de kinderopvangtoeslag: we krijgen liever geld terug, dan dat we moeten bijbetalen.”

Over welke post ben je dik tevreden?
“Onze boodschappen. Voor ons gezin redden we het met € 375 per maand, ook eten bestellen gaat daarvan af. Ik houd de acties goed in de gaten; luiers in de aanbieding sla ik bijvoorbeeld groots in. Verder maak ik een maandmenu, dat ik voor mijn boodschappenlijstje in weken hak. Zo kan ik houdbare producten nog slimmer inkopen. Ieder apart geven we nog € 100 per maand uit, bijvoorbeeld aan koffies of snacks onderweg. Dus het totaalbedrag komt dan uit op € 575.”

Waar geven jullie graag geld aan uit?
“Dagjes of weekendjes weg, naar het zwembad of de dierentuin bijvoorbeeld. Bij het budget voor ‘uit eten gaan en leuke dingen doen’ zit € 100 voor mij alleen in. Ik ga ook graag uit eten met vriendinnen of een dagje naar de sauna. Verder hebben we nog een té leuke hond en kat.”

Een gezellige boel bij jullie thuis! Wat valt er onder de kosten voor jullie huisdieren?
“Beide dieren hebben speciaal voer, onze hond is allergisch voor gevogelte. De beestjes moeten ook ontvlooid en ontwormd worden. Soms kopen we een nieuwe mand of een krabpaal. Voor onze kat hebben we geen verzekering, maar waren we de laatste tijd wel geld aan dierenartskosten kwijt. Voor onze hond hebben we een verzekering van € 40,31, die staat onder de post ‘overige verzekeringen’. Zij is voor bijna alles allergisch, dus die kosten voor de verzekering halen we er dik uit.”

Een andere kostenpost: jouw studieschuld. Hoe lang los je al af?
“Daar ben ik nét mee begonnen. Omdat ik eind 2024 rente moet gaan betalen. Ik wil mijn studieschuld in maximaal vijf jaar aflossen. Naast de € 200 die ik maandelijks aan DUO betaal, los ik extra af als ik persoonlijke financiële meevallers heb, zoals een belastingteruggave, de uitbetaling van overuren en schenkingen uit de familie.”

Jullie sparen ook een lekker bedrag per maand. Waar sparen jullie voor?
“Voor het eigen risico van onze zorgverzekeringen, vakanties, luiers, drinkbekers, kleding en andere kosten voor onze dochter. Naast de € 800 die ik inleg in onze gezamenlijke spaarpot, sparen we samen € 350 van ons vakantiegeld. Dit is voor een reservepot voor ons huis, onze auto en andere onvoorziene kosten. Mijn man spaart nog € 50 voor onze dochter, voor verjaardagen en cadeaus. Dus in totaal sparen we € 1.200 per maand. Ik spaar een hoger bedrag, omdat mijn man meer geld inlegt voor alle vaste lasten. Zo verdelen we het thuis.”

Jullie dochter heeft het meeste spaargeld binnen jullie gezin. Dat doet ze goed, voor een tweejarige!
“Haha, ja hè? Onze beide ouders hebben dat geld voornamelijk gestort, zodat onze dochter later een goede buffer heeft voor haar studie en rijbewijs. In tegenstelling tot onze andere spaarbedragen, blijven we van deze pot af. Die is echt bedoeld voor later.”

Waarom kiezen jullie ervoor dat bedrag te sparen?
“Mijn man vindt beleggen verschrikkelijk eng. Daarom beleggen we niet voor onze dochter of voor ons gezamenlijk pensioen. Zelf beleg ik wel € 100 voor mijn eigen pensioenaanvulling. Ik denk dat het rendement uiteindelijk hoger zal zijn dan wanneer ik dat bedrag spaar. Als mijn studieschuld is afgelost, wil ik meer gaan beleggen.”

Hebben jullie gezamenlijke spaardoelen voor de langere termijn?
“We zijn eigenlijk heel tevreden met wat we hebben. Ons huis is helemaal af. We kochten het in 2017 voor € 220.000 en hebben het verbouwd. In totaal hadden we een hypotheek van € 285.000, waarvan nog € 244.000 resteert. Inmiddels is onze woning € 400.000 waard. Waar we nog wel van dromen, is op safari gaan door Zuid-Afrika in 2029, dan zijn we tien jaar getrouwd. Wat mij betreft starten we binnenkort met sparen daarvoor.”

Bekijk het hele artikel op porterenee.nl/kasboekjevanlauren

Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Bron: porterenee.nl