In elke gemeente dezelfde schuldhulp: ‘Mag niet uitmaken waar je woont’

21 maart 2024

Marianne zocht hulp voor haar schuld, maar liep vast
Marianne zocht hulp voor haar schuld, maar liep vast

Onnodig veel mensen komen maar niet uit de schulden. Dat komt onder meer omdat de hulp voor mensen met problematische schulden per gemeente verschilt. Het demissionaire kabinet heeft afspraken gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en schuldhulpverleners om de hulp in elke gemeente gelijk te trekken.

Het aantal mensen met problematische schulden neemt toe, ziet het CBS. In 2023 waren er 726.000 mensen met schulden, terwijl dat er in 2021 nog 618.000 waren.

Het kabinet wil juist dat het aantal mensen met schulden in 2030 gehalveerd is.

In elke gemeente dezelfde aanpak
Gemeenten mogen nu zelf bepalen op welke manier zij mensen met schulden helpen. Dat leidt tot grote verschillen, en onduidelijkheid voor mensen die hulp zoeken, zien experts.

Er komt nu een landelijke aanpak, met een basislijn waar alle gemeenten aan moeten voldoen. Belangrijk daarin is dat mensen zich veel makkelijker moeten kunnen aanmelden voor schuldhulp. Zonder veel onnodig papierwerk, en het moet duidelijk zijn waar mensen terecht kunnen.

Ook moeten mensen financiële begeleiding op maat aangeboden krijgen en er wordt een pauzeknop ontwikkeld: schulden worden dan tijdelijk niet geïnd, maar lopen ook niet verder op door bijvoorbeeld boetes.

Daarnaast kunnen gemeentes straks met een zogenoemd ‘saneringskrediet’, een speciale lening, iemands schuld overnemen. Die moet dan binnen 18 maanden worden afbetaald. Dat geeft duidelijkheid en er wordt mee voorkomen dat er bij allerlei verschillende instanties rentes, incassokosten en boetes blijven oplopen.

Het idee is dat deze maatregelen helpen het aantal mensen dat schulden heeft in 2030 te halveren, al geeft verantwoordelijk minister Schouten toe dat dat ‘pittig’ wordt.

‘Nooit zorgeloos’
Toch zegt Schouten: “Er zijn te veel Nederlanders bij wie de schulden boven het hoofd groeien. De vele onbetaalde rekeningen zorgen ervoor dat zij nooit zorgeloos zijn. De schulden gaan hun leven bepalen. Schuldhulpverlening moet mensen weer perspectief geven, en hen helpen het leven weer op de rit te krijgen. Dan mag het niet uitmaken in welke gemeente je woont, die hulp moet beschikbaar zijn”, aldus minister Schouten, verantwoordelijk voor het armoedebeleid.

Bron: RTL Nieuws